Blog

Seminar med Mia Skogster

Posted on December 15, 2010 at 5:46 AM

 

Siden jeg har vært så heldig å få være med på dette seminaret, ja så synes jeg at det er på sin plass med et aldri så lite blogg-innlegg om helgen....

Og, så håper jeg selvsagt at andre lar seg inspirere til å renskrive noe i sine notater fra helgen, og legge de ut på nettet. :) 


(Må be om unnskyldning for diverse linker som kommer opp i innlegget og som går til noe som heter "infolink". Det er ikke jeg som har lagt inn de linkene, og jeg skjønner ikke helt hvordan jeg får det bort!

Så tips og forklaring på hva dette er tar jeg gjerne imot!! Hvis ikke bytter vi blogg på nyåret, igjen... Jeg er allergisk mot sånt skit!!)

 

 

 Video av Mia og Helge fra VM 2010 - www.youtube.com/watch?v=aLps711eluI)


You need Adobe Flash Player to view this content.


 

 

Lydighetsseminar med Mia Skogster:

I helgen var vi på kurs med Mia Skogster. Det var Hauerseter SportshundForening som hadde klart å få henne hit til Norge. Og, jeg må si det er utrolig imponerende av en så liten klubb å klare å få en så fremgangsrik kursholder hit!

Mia Skogster er verdensmester i IPO, og har plassert seg som nr. 2 og 3 i årene før. Hun har alltid et meget imponerende lydighetsprogram!!  Så da  Peder Z Christiansen  (www.pedertrenerhund.blogg.no )  spurte om vi ville være med så krevde det ikke så mye hjerneaktivitet for å si JA!   At  jeg var, og fortsatt er, litt usikker på om det ville var særlig givende for observatørene å se oss i aksjon er en annen sak. Det er ikke så ofte man får en verdensmester til å se på oss trene, og komme med input, så man må jo bare benytte den sjangsen!


Det var en flott  og meget kunnskapsrik gjeng som var samlet denne helgen i desember. 8 deltok med hund, og i tillegg var det en rekke observatører som har virkelig mye erfaring med hundetrening bak seg. (blant annet 2 verdensmestere i Mondioring osv). Jeg må si vi hadde et veldig hyggelig kurs, og vi fikk se flotte hunder i aksjon!

 

 

Lydighetsprogrammet i RIK/IPO er ganske lik i de 3 klassene:

Fri ved foten går over ganske lange strekninger, 2 helt om vendinger, noen venstre og høyrevendinger, noen holder. Temposkifte til sakte marsj og springmarsj skjer på rette strekninger.

Deretter har de sitt, dekk og stå under marsj (eller springmarsj), og innkallingene skjer fra de posisjonene hundene har inntatt. Deretter har de apportering av 2 kg treapport på flatmark, og vanlig apport over høyt hinder og møne. Til slutt har de en lang fremadsending med dekk. 

Den observante og aktive lydighets/bruks treneren ser at dette programmet består av ganske enkle øvelser.

Den største utfordringen i dette programmet er at hundene skal gå med veldig høy intensitet, og ha et meget bra fokus gjennom hele programmet. Slipper den føreren med blikket en gang under en øvelse, ja så gjenspeiles det i karaktersettingen. Man får heller ikke løse hunden ut hunden (belønne) mellom øvelsene! 

På verdensmesterskap så foregår det på store fotballstadion baner, og med bra med publikum og forstyrrelser.

Jeg er jo veldig ny innen IPO sporten, og jeg lærer stadig nye ting, spesielt når det gjelder utførelsen av øvelsene. Mange av tingene som er nye for meg blir nok regnet som "elementært" i IPO/RIK miljøet, så jeg overrasker nok stadig folk med hvor kunnskapsløs jeg er. ;)

 

 

"Min tolkning "

Når jeg nå skal forsøke å gjengi noe av treningsprinsippene som Mia benytter, så vil jeg understreke at det er slik jeg oppfatter de. Andre, med annen bakgrunn, kanskje opplever eller vektlegger helt andre ting. Og, jeg vil understreke at hundetrening kan aldri gjøres etter en "oppskrift" - så tilsynelatende like situasjoner krever ofte forskjellige metoder! Og, Mia legger selvsagt opp treningen etter den enkelte hund!

Det som er litt spesielt med IPO/RIK lydigheten er at man, til en viss grad, har hunder som er "typelike".  Det jeg mener er at det ofte er bruksraser, og de fleste er interessert i å leke f.eks. Man trenger jo da ikke tilpasse treningsmetodikken til hunder som slett ikke vil gripe en apport, eller ikke er interessert i lekbelønning osv. Filosofien de bruker vil dermed ikke passe alle typer hunder.

 

 

Hvordan trener så Mia?

Når Mia trener så bruker hun en god del hjelpere, og hun bruker også stemmen mye. Dersom hun er litt fornøyd med det hunden gjør så forteller hun det med stemmen, og dersom hun veldig fornøyd så forteller hun det også med stemmen før hun også forsterker med ball/bitepølse/godbit. Gjør hunden feil, ja så forteller hun den det også, men det etterføles ALLTID av ROS. Gjør hunden feil enda en gang så korrigerer hun den fysisk f.eks. med rykk i båndet, og når han så gjør riktig så ROSER hun alltid med en gang hunden gjør riktig. Men, belønningen/forsterkeren kommer først etter at han har ytet litt mer.

Jeg tenker at når man gjør det slik, så skaper det en viss spenning og frustrasjon hos noen hunder, og dermed ser de mer "driftige" ut. Muligens er det en nødvendighet å ha dette spennet, denne svart # hvite treningen for å få hundene til å gå et langt og kjedelig program i høy drift. Jeg vet ikke, og jeg håper ikke det er slik. Jeg vil nemlig helst fortsette med min lille "positive boble" trening. :) 


Jeg fikk også inntrykk av at hun sjelden deler øvelsene opp i del-momenter, og hun baklengskjeder ikke øvelsene. Dersom hunden f.eks. er dårlig på å holde fokus på hundefører når  denne er på vei tilbake til hunden (f.eks. etter sitt under marsj), ja så trener hun hele øvelsen, og jobber ekstra med den delen som er dårlig.

Dette er jo litt rart i mine øyne, for dersom jeg ser at noe ikke fungerer i en øvelse, tar jeg det alltid ut av øvelsen og trener det separat, før jeg igjen setter det inn i øvelsen. Selv på min forrige hund som ikke fungerte særlig godt når jeg delte opp øvelsene for mye, gjorde jeg det.

Jeg ser imidlertid at fordelen med måten Mia gjør det på er at hun får trent mye utholdenhet. Og det er nok utholdenheten som vil være svakheten hos en "moment-hund" i denne typen lydighetsprogram. Så uten tvil må jeg skjerpe meg på dette punktet, hvis treningsmetodikken jeg selv bruker skal fungere.

Når hunden kan hele programmet, ja så trener hun hele programmet - med det i tankene at hunden skal vite hvilken øvelse som er den neste.  

 

 

Bygge hund tar LANG tid!

Mia bruker også ekstremt lang tid på å bygge og forberede hunden til konkurranse. Hun bruker veldig mye tid med hjelpere, og deretter utrolig mye tid på å forberede hunden til å klare øvelsen uten hjelpere, for så å bruke masse tid på å perfeksjonere øvelsen og gjøre den sikker under alle situasjoner. Når jeg sier mye tid, så mener jeg mye  tid. Det var stadig snakk om 2-3 økter hver dag, og å gjøre øvelsen 3-6 ganger på hver økt. Dette gjør hun i 6 mndr osv før hun gikk videre i øvelsen. Dette er jo en treningsmengde som de fleste vil ha problemer med å klare pga tidsklemma. Men, det er jo greit å vite at det er den mengden trening som ligger bak den regjerende verdensmesteren!

 

 

Fvf:

Når det gjelder FVF treningen, så starter hun aldri den før hunden VET hvilken posisjon som den skal være i. Og, den får aldri skli ut av den posisjonen. Hun starter med små skritt, og utvider til korte strekninger som belønnes med både stemme og forsterker (ball/bitepølse).

Hun vil også at hunden skal være veldig flink til å holde kontakten, og ikke slippe hundefører med blikket, nesten uansett forstyrrelse, FØR hun begynner med fvf.

Hun anbefaler at man bruker to kommandoer, den ene er en "fot" kommando, og den andre er kommando for kontakt. Dette gjør hun fordi endel hunder flytter litt på seg når man gir "fot" kommando, selv om de sitter korrekt. Og, hvis man egentlig bare vil ha blikk kontakt med de, så blir det riktig med en kommando for dette.

 

 

Nyinnlæring:

Ved nyinnlæring så bruker hun (i mine øyne) ganske mye hjelpere. 

F.eks. når hun skal lære en hund dekk, så gjør hun det på samme sted, med vegg på siden og i front for å hindre at dekken blir skjev. I tillegg så bruker hun godbit i hånden, og viser hunden hvilken teknikk den skal bruke. (Hunden skal folde seg bakover). Når hun er sikker på at hunden vil legge seg riktig med hjelpen hun bruker, ja da legger hun på kommando. Etterhvert så vil hunden ha opparbeidet seg en forventning på dekk når de går til det bestemte hjørnet, og vil forsøke å legge seg før hun ber om det. Det belønner hun ikke, men lærer den å vente på signalet. Tanken er selvsagt at motivasjonen for å legge seg blir høy.

Når man så legger inn momentet under marsj, ja så vil man gjerne at den skal være raskt ned med rompa. Siden man er vant med å bruke korrigeringer i treningen i IPO/RIK, ja så er det selvsagt fristende å bruke en tynn bambuspinne, og smekke de over rompa for å få til en god reaksjon. Og, alltid belønning etterpå!


Igjen skaper man en frustrasjon hos hunden, og det hjelper kanskje å bibeholde driften hos enkelte hunder?  Men, jeg tror at hvis man gjør det på feil type hund, eller når en hund er i feil modus (f.eks. litt anspent), ja så er faren at man ender opp med en mye tregere dekk enn man hadde fra starten av. Mia var forøvrig veldig nøye på akkurat det med anspenthet, og forsøkte å finne måter å løse opp hundene - før hun ga kommandoer under marsj, (spesielt dekk og sitt).

(I fall noen er i tvil: Nei, jeg kommer nok ikke anbefale at noen slår med "bambuspinne" på rompa til hundene for å få hunden raskere ned i dekk. Det finnes heldigvis andre metoder.:) ).

 

Det jeg syntes var ekstra spennende var at hun gjerne brukte "bakovermarsj" når hun trente inn momentene sitt, stå og dekk under marsj.

For de som ikke vet: I bakovermarsj så går hundefører bakover, men hunden går fremover, og hunden skal gå i samme posisjon som den gjør under fvf.

Jeg bruker selv mye  bakovermarsj  i Udda sin trening, og jeg har mange ganger sagt at det er en av de smarteste øvelsene jeg har lært Udda! Takk til  Fanny Gott   (www.klickerklok.se) for inspirasjonen til å lære inn den øvelsen!  På Mia sitt seminar så forstod jeg at øvelsen faktisk er enda mer genial enn jeg har forstått tidligere!

 

 

Bakovermarsj er genialt!

Til nå så har jeg likt bakovermarsj fordi jeg kan SE hvordan hunden min utfører de ulike øvelsene (stå, sitt og dekk), og er ikke avhengig av at andre skal vurdere om øvelsen er bra nok. I tillegg så synes jeg det er lettere å få en god belønningsplassering! Jeg kan også lettere se om hunden flytter på et ben for å komme raskere til belønningen, og kan da ta tak i dette på et veldig tidlig stadie ved å holde tilbake belønningen (fjerne den), for så å tilby den på nytt (omvendt lokking).  I tillegg så har jeg skjønt at det er noe med dynamikken med at vi hundeførere har lettere for å gå fremover enn bakover, så vi kan lettere skifte fra bakovermarsj til fremadmarsj, og det blir trolig et "bråere" skifte enn når man gjør motsatt. Det er litt vanskelig å forklare hva jeg mener, så hvis noen forstår hva jeg prøver å skrive og kan forklare det bedre - bruk gjerne kommentarfeltet under til det!! 

Det GENIALE med øvelsen ligger imidlertid ikke i det treningstekniske som jeg har nevt ovenfor. Det geniale er rett og slett at øvelsen er en øvelse vi har lært inn med veldig høy belønningsfrekvens, og Udda har veldig forventning på belønning når vi begynner med den. Den blir rett og slett oppfattet som en lek, og hun er dermed løs og ledig og leken og positivt innstilt. Hun har dermed den perfekte sinnstemningen til å utføre til RASKE momenter på kommando!  Jeg kan jo nevne at jeg leker inn momentene som skal gjøres i fart under f.eks. ball-lek aller først, og når hun kan kommando under fart og lek, så legger jeg den inn i bakovermarsj treningen. Det er dermed perfekt at hun har noe av samme "leke" stemningen når jeg setter det hele sammen til en øvelse. Smart! Veldig smart faktisk! :)  

 

 

Fysiske hindringer

Nedenfor er et bilde av Hugo som har litt skjev innsitt, og også kan berøre hundefører når han setter seg foran. Dersom det skjer for ofte, ja så bruker Mia en fysisk hindring som hjelper ham å utføre det riktig. Samme tankegang har jeg selv brukt på hunder som kommer for raskt mot hundefører, og ikke klarer å stoppe men løper forbi i stedet. Da stiller man seg opp foran en vegg, eller aller helst ett nett (eks. nettet til et fotballmål), og tar kun innkallinger der til det fungerer.:) 

 


  

Jeg ser det ble et langt nok innlegg ;) - og hvis det kan være noen trøst så har jeg bare tatt med litt av det jeg skrev ned under seminaret. :) 
Categories: Rik